maart 2021

Maart - ideale voeding voor...knaagdieren


Vorige maand hadden we het over de perfecte voeding voor konijnen. Deze maand gaan we verder met de knaagdieren. De basis blijft gelijkaardig, echter zijn er enkele belangrijke verschillen afhankelijk van de soort die je thuis hebt zitten. Zo bespreken we kort enkele populaire soorten, zijnde de cavia, chinchilla, hamster, gerbil, degoe en de rat. Hebben jullie toch een knaagdiertje dat we hier niet besproken hebben, wil dat uiteraard niet zeggen dat je er niet welkom mee bent op de praktijk.

Cavia

De ideale voeding voor cavia's verschilt amper van deze voor konijnen. Er is echter 1 zéér belangrijk verschil. Cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit dus altijd bijgevoederd krijgen via hun voeding en/of drinkwater. Wat hun optimale voeding betreft, blijft hooi de belangrijkste basis voor een goede darmwerking. Daarnaast mogen verse groenten ook rijkelijk gegeven worden en geef je altijd caviakorrels en nooit konijnenkorrels. Koop hiervan ook liefst altijd kleine zakjes, die je op een donkere plek bewaart. Zo blijft het vitamine C dat toegevoegd werd aan de korrels langer goed. Mocht je geen fan zijn van korrels om aan je cavia's te geven, kun je hun vitamine C behoefte ook opvangen door dit toe te voegen aan hun drinkwater of ze dit via speciale tabletjes bij te voederen. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat het vitamine C opgelost in water snel zijn werking verliest. Dit moet dus zeker dagelijks vervangen worden. In droge vorm blijft het veel stabieler. Zo hebben we op de praktijk lekkere vitamine C snoepjes voor cavia's liggen, vraag er gerust eens naar.

Chinchilla

Van alle knaagdieren is de chinchilla kampioen in het verteren van vezels. Ze komen oorspronkelijk dan ook voor in streken waar voeding schaars is en ze het moeten stellen met zeer "arme" voedingsstoffen. Kwalitatief hooi, bij voorkeur timothy hooi, is dan ook de belangrijkste voedingsbron voor chinchilla's. Daarnaast geven we ze ook een kleine hoeveelheid pellets 1x per dag. Let er op dat dit pellets zijn voor chinchilla's en probeer gemengde korrels (vooral deze met muesli) te vermijden. Dit zorgt namelijk voor selectief eetgedrag en kan op lange termijn voor problemen zorgen. Af en toe mag je ze ook eens verwennen met een klein stukje groenten, liefst nog een gedroogde groente. Probeer fruit tot een minimum te beperken en alle overige snoepjes welke suiker en/of graanproducten bevatten zijn al zeker uit den boze.

Hamster

Hamsters zijn wat een uitzondering op onze andere knaagdieren omdat zij (in beperkte mate) ook dierlijke eiwitten in hun dieet nodig hebben. Zorg er dus steeds voor dat je ze een volwaardige hamster pellet geeft en nooit cavia- of konijnenkorrels. Van een gemengde voeding zijn we minder fan. Hiervan kan hij selectief gaan eten en dus bepaalde voedingstekorten oplopen. Naast korrels mag je ze ook altijd groenten en een klein beetje fruit geven. Het blijven knaagdieren dus ook hooi en eventueel wat wilgentakjes zijn leuke manieren om hun tanden op te laten bijslijpen. Het opmerkelijke bij hamsters is dat ze hun eten in hun wangzakken proppen. Ik bedoel ook echt proppen, want die zitten vaak overvol. Dit nemen ze dan mee naar hun schuilplaats om daar later verder op te eten. Zorg er dus voor dat je goed opvolgt of het eten wel degelijk verdwijnt en dat het niet gewoon op een andere plaats gelegd wordt. Let daarnaast ook op met plakkerige snoepjes... Het zou niet de eerste hamster zijn welke we moeten bevrijden van een chokotoff in zijn of haar wangzak ;).

Gerbil

Over gerbils kunnen we redelijk kort blijven. Zij verschillen namelijk niet zoveel van de hamsters. Ook zij hebben dus een kleine portie dierlijk eiwit nodig in hun dieet, naast groenten (beperkt fruit) en hooi. Een lekkernij die je gerbils zeker mag aanbieden zijn bijvoorbeeld meelwormen, daar zijn ze namelijk zot van.

Degoe

De degoe is terug een volwaardige planteneter. Hooi is dus, weeral, de belangrijkste voedselbron. Daarnaast mag je ook een variatie aan groenten aanbieden en ook een kleine hoeveelheid pellets. Mocht je geen degoe pellets vinden, mag je hiervoor zelfs caviakorrels gebruiken. Het belangrijkste om te vermijden in de voeding van de degoe is suiker. Ze worden daar snel te dik van en zijn ook gevoelig aan het ontwikkelen van suikerziekte. Vermijd dus zeker alle suikerhoudende producten en probeer ook het geven van fruit te beperken.

Rat

De rat is een volwaardige omnivoor, waarbij de leeftijd bepaalt hoeveel eiwit ze nodig hebben (iets meer voor jongere dieren, minder voor oudere dieren). Het is dus belangrijk om ratten te voorzien van een kwalitatieve rattenkorrel. Hiervoor zijn tal van commerciële producten beschikbaar en gaat onze voorkeur uit naar een pelletvoeding om het selectieve eten tegen te gaan. Naast de uitgebalanceerde korrel mag je ze uiteraard ook allerhande groenten aanbieden en kleine beetjes fruit. Ratten zijn gekende knagers, dus voorzie ze ook zeker enkele leuke speelgoedjes die ze stuk mogen knagen. Naast het knagen, zijn het ook intelligente dieren met een enorme reukzin. Probeer dus gerust hun voeding te verstoppen en ze ervoor te laten werken( bv in een gesloten eierdoos).