februari 2021

Februari - ideale voeding voor... konijnen


Bij de start van een nieuw jaar horen er vaak ook goede voornemens. Meer dan eens valt hier gezonder eten onder. Dit kunnen (en willen) we ook doortrekken naar onze huisdieren. We zien op de praktijk geregeld dieren wiens voeding niet optimaal is en we zouden jullie dan ook graag wat meer uitleg geven over de perfecte voeding voor jullie bijzonder huisdier. Je leest het goed, we gaan het niet hebben over de voeding voor honden of katten maar wél over de correcte voeding voor konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen. Deze maand starten we met de correcte voeding voor jullie konijnen.

Konijnen hebben een gevoelig maar ook zeer belangrijk darmstelsel. Indien je konijn de correcte voeding krijgt, kunnen veel problemen vermeden worden. De belangrijkste zaken in het dieet van konijnen zijn een hoog vezelgehalte (min 18%), een laag eiwitgehalte (12%) en een zeer laag vetgehalte (3%).

De basis voor een goed konijnendieet is kwalitatief hooi. Zo zou dit bijna 70% van zijn of haar dieet moeten zijn, wat dus een zeer groot en belangrijk deel van de voeding is. Je konijntje mag nooit zonder hooi vallen en dit moet steeds vers aanwezig zijn. Vele hooisoorten zijn op basis van alfalfa wat te eiwitrijk is en vaak ook teveel calcium bevat. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar timothy hooi. Dit vinden ze vaak ook een stuk lekkerder dan andere hooisoorten. Minder kwalitatief hooi herken je makkelijk aan een muffe geur wanneer je de zak opent en bij dit hooi komt er vaak ook veel meer stof vrij wanneer je het uit de zak haalt.

De volgende pijler op de voedselpiramide van konijnen zijn groenten. Bijna alle groenten die wij eten mag je ook aan je konijn voederen, rauw wel te verstaan. Uitzonderingen hierop zijn look en ui (breekt rode bloedcellen af). Daarnaast zijn er groenten die voedzamer zijn dan anderen, maar zolang je een mengeling geeft, vermijd je vaak problemen.  Enkele mythes die we graag nog uit de wereld helpen zijn deze van sla en kolen. We horen vaak dat je geen sla aan een konijn mag geven omdat ze hiervan diarree krijgen. Dit is NIET waar. Koolsoorten zou je ook niet mogen geven omdat konijnen daar 'gasbuik' van krijgen. Dit is gedeeltelijk waar. Ja, ze krijgen wel degelijk wat gasvorming van kolen maar zolang je dit mengt onder hun overige groenten, kan dit heus geen kwaad om te geven. Denk naast groenten ook zeker aan kruiden, onkruid, ... Wissel hier zoveel mogelijk in af maar bouw dit ook rustig op. Zo geef je best eerst een klein stukje van een groente die je konijn nog niet kent. Fruit mag je ook geven (behalve avocado, is giftig), al bevat dit meer suiker en krijgen ze hier vaak iets plattere stoelgang van. Overdrijf hier dus niet mee en dit eenmaal per week geven is voldoende.

Tenslotte komen we aan de pellets. Deze zijn ontwikkeld voor industriekonijnen zodat de konijnen snel groeien en dus ook snel geslacht kunnen worden. Voor onze hobbydieren zijn deze dus vaak te voedzaam. Overdrijf hier dan ook zeker niet mee vermits dit vaak aanleiding geeft tot overgewicht. Ons advies is dan ook om een klein handje korrels om de dag te geven. Probeer dit ook niet in een bakje te geven maar laat ze hier gerust voor werken. Verspreid dit in hun hok, verstop dit tussen hun groenten, ... Leuke ideeën om je konijn wat bezig te houden. Een kwalitatieve pellet herken je aan het feit dat alle korrels er hetzelfde uitzien. Mengelingen met muesli vermijden we liever omdat de konijnen dan zelf kunnen kiezen wat ze wel of niet opeten. Ook commercieel verkrijgbare snoepjes vermijden we liever zo veel mogelijk. Hier zit namelijk steeds te veel suiker in of andere onnodige zaken zoals yoghurt. Beloon je konijn liever met zijn of haar lievelingsgroente of fruit.

Als allerlaatste nog een woordje over knaagstenen. Dit hoort niet echt bij de voeding maar vinden we wel belangrijk genoeg om hier te vermelden. Een knaagsteen voor konijnen is NOOIT nodig. Sterker nog, dit is ten zeerste tegenaangewezen. Deze bevatten namelijk teveel calcium en verhogen het risico op de ontwikkeling van blaasstenen. De tanden van je konijnen slijten al voldoende af op de hoeveelheid groenvoer en kun je eventueel nog bevorderen door ze wilgentakjes te geven.

We hopen dat ieder van jullie wat handige tips heeft meegekregen. Verder op onze website onder 'konijnen' vind je deze uitleg nog iets uitgebreider terug. Mochten jullie hier toch nog vragen of opmerkingen over hebben, twijfel dan niet om ons hierover te contacteren.