Juli 2019

Juli - Vakantie


Met de zomer in aantocht geven we jullie graag nog wat praktische informatie, zowel over de praktijk als over jullie huisdieren.

De zomer betekent voor velen vakantie. Ook de dierenartsen trekken er even op uit om de batterijen op te laden. Dat doen we niet allemaal samen. Zo kunnen we jullie huisdier blijven verzorgen tijdens de zomermaanden. De praktijk blijft bereikbaar op de gekende uren. Door de vakantie van collega's, kan het af en toe wat drukker zijn op de praktijk. Maak dus tijdig je afspraak. Houd er ook rekening mee dat het misschien niet je vaste dierenarts is, maar de collega's helpen je graag verder en kunnen via het patiëntendossier in de computer de voorgeschiedenis bekijken.

Ga je zelf nog op vakantie, geniet er dan ten volle van. Gaat je huisdier mee naar het buitenland en weet je niet of al het nodige hiervoor in orde is, neem dan voor vertrek contact op met de praktijk. Zo zijn er verschillende zaken die in orde gebracht moeten worden...

-Vaccinaties: Als je met je hond, kat of fret de grens overgaat, is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht! Heeft je huisdier dit vaccin nog nooit gekregen, dan moet dit zelfs drie weken voor de geplande tocht ingespoten worden. Houd hier dus tijdig rekening mee!

-Ontworming: Afhankelijk van de duur van je verblijf is het advies tot ontwormen anders. Zo raden wij meestal aan om zeker eenmalig te ontwormen wanneer je terug in België bent, maar kan het ook voorkomen dat dit nogmaals herhaald moet worden. Sommige landen (zoals het Verenigd Koninkrijk) vragen een specifieke ontworming - door de dierenarts gegeven en geattesteerd - een bepaalde tijdsspanne voor vertrek.

-Bescherming tegen vlooien en teken: Ga je op reis naar een land in Zuid-Europa, dan raden wij aan om voorzorgen te nemen tegen vlooien, teken en zeker ook zandvliegjes. Die laatste kunnen namelijk hartworm overdragen.

Daarnaast heeft elk land zijn eigen regelgeving. Twijfel dus niet om hiernaar te vragen. Neem je je huisdier mee naar een verre bestemming buiten de EU, dan kunnen er nog extra bijkomende regels gelden. Informeer hier zeker tijdig naar!

Wil je op reis met je vogel of ander bijzonder huisdier? Ook hiervoor zijn er bepaalde regels waaraan voldaan moet worden. Neem dus zeker tijdig contact met ons op om dit grondig te bespreken. Zo komt niemand op het laatste moment nog voor verrassingen te staan.

Ga je op vakantie en blijft je huisdier op pension? Ook dan zijn er nog enkele zaken die in orde gebracht moeten worden. Zo kunnen er bepaalde vaccinaties noodzakelijk zijn of moet je vogel op bepaalde ziektes getest zijn.

Tenslotte bestaat er ook een house-sittingsysteem. Hierbij komt er iemand dagelijks wandelen met je hond of je huisdier eten geven. Voor meer informatie kan je terecht op hun website (https://nl.pawshake.be).

Vanwege het ganse team wensen we iedereen alvast een fijne vakantie zonder zorgen.