Maart - maand van de tandhygiëne


Maart staat bij dierenartsen bekend als de maand van de tandhygiëne.  Uiteraard zouden we het in dit 'woordje van de dierenarts' hier dan ook graag over hebben.

Wat houdt tandhygiëne nu juist in en waarom is het zo belangrijk?

Net zoals bij mensen, kan tandplak zich elke dag opstapelen bij honden, katten, fretten en andere (minder gehouden) huisdieren. Als hier niets aan gedaan wordt, kunnen er paradontale aandoeningen ontstaan. Deze aandoeningen veroorzaken een geleidelijke ontsteking en vernietiging van het weefsel rond de tanden. Daarom is het belangrijk om het opstapelen van tandplak te voorkomen. Hiervoor bestaan veel producten zoals: Dentasticks, speciale brokken, voedingssupplementen, ... Wat velen echter niet weten, is dat deze producten slechts heel weinig tot geen invloed hebben op het reinigen van de tanden. Sommige prodcuten zoals Dentastiscks hebben zelfs nadelen doordat ze zoveel calorieën bevatten. De meest effectieve methode blijft - net zoals bij de mens- het dagelijks poetsen van de tanden met een aangepaste tandpasta voor dieren. 

Helaas werkt deze tandpasta enkel preventief. Indien er sprake is van (overmatige) tandsteen, kan deze enkel onder algemene verdoving verwijderd worden. Deze ingreep noemen we een detartrage. Hierbij wordt bij ons in de praktijk alle tandsteen verwijderd met behulp van ultrasone golven. Nadien worden de tanden nog gepolijst.

Door regelmatige controle kunnen we er samen voor zorgen dat uw trouwe huisgenoot geen tandpijn heeft of tanden hoeft te verliezen.

Wisten jullie dat de santévet verzekering voor hond of kat momenteel de enige verzekering voor huisdieren is die jaarlijks een tandbehandeling terugbetaalt? Voor meer informatie hieromtrent of twijfel je aan de gezondheid van jou huisdier zijn of haar tanden, neem dan snel contact met ons op.