Februari 2019

Februari - Huisdieren in de winter


Momenteel is het volop winter. De temperatuur zakt onder nul, het is lang donker en de strooidiensten van de gemeente doen hun werk.

Wat is er belangrijk voor onze huisdieren in deze tijd van het jaar?

Als je gaat wandelen met je hond, komt deze met zijn zoolkussens in contact met sneeuw en strooizout. Om irritatie te vermijden, spoel je best na elke wandeling de poten met lauw water. Kortharige rassen en oudere dieren kunnen baat hebben bij een winterjasje. Gezien je nu vaak gaat wandelen tijdens donkere momenten, is het handig de zichtbaarheid van je hond te verhogen. Op de praktijk hebben we lichtjes ter beschikking om aan de halsband te hangen.

Ondanks de koude temperaturen willen veel katten toch naar buiten. Zorg dat het kattenluik niet dichtvriest of voorzie een plaats waar de kat kan schuilen voor regen en wind. Zet hun drinken buiten en wees er attent op dat het niet bevriest.

De landschildpadden liggen rustig te slapen in de tuin. Bij het verlagen van de vriestemperaturen graven ze zichzelf dieper in. Zit je schildpad binnenshuis, controleer dan af en toe of alles nog in orde is.

Vogels in een buitenvolière geef je best toegang tot een binnenvolière. Voorzie extra (infrarood) warmtelampen en dek de buitenvolière af met plexiplaten of doeken.

Veel konijnen vinden het zalig om in de sneeuw te spelen. Ze moeten echter wel de kans gehad hebben om geleidelijk een dikkere vacht te maken. Binnenkonijnen plots buiten zetten, is dus geen goed idee. Buitenkonijnen moeten een hokje ter beschikking hebben waar het tocht - en regenvrij is. Zorg dat het drinkwater niet bevriest en geef hen extra stro.