januari 2019

Januari - Goede voornemens


Een nieuw jaar brengt steevast goede voornemens met zich mee. Heb jij ook een lijstje klaar om jezelf aan te sporen meer te sporten, minder te snoepen, te vermageren,...?

Denk bij het maken van die goede voornemens ook eens aan je huisdier:

- Neem je hond eens een keertje extra mee naar buiten, ook al regent het. Breng je kat in beweging door een spelletje te spelen. Beweging zorgt niet enkel voor de verbranding van calorieën, maar is ook belangrijk voor de spieren en gewrichten. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het darmstelsel.

- Weeg de voeding van je huisdier af. Geef je trouwe vriend een gezonde snack, laag aan calorieën. Weet wat je hem/haar te eten geeft. Een goede voeding is de basis van een goede gezondheid. Door de hoeveelheid voeding op te meten, houd je eveneens zijn/haar lichaamsgewicht onder controle. Momenteel wordt geschat dat 35% van de honden en katten met overgewicht kampt. Overgewicht heeft een negatieve invloed op het uithoudingsvermogen, zorgt voor overbelasting van de spieren, de gewrichten en het hart en vermindert de weerstand. Reden te meer om het gewicht van je huisdier in het oog te houden. Naast de hoeveelheid voeding kan je ook nagaan wat je aan je dier geeft. Probeer, bijvoorbeeld, je papegaai dit jaar op pellets over te schakelen en geef hem/haar ook wat meer groenten tussendoor.

- Poets regelmatig de tanden van je hond of kat. Het vergt wat oefening, maar eenmaal je het poetsen onder de knie hebt, verminder je de kans op tandsteen en tandvleesontstekingen.

- Maak minstens één keer per jaar een afspraak bij je dierenarts voor een gezondheidscheck-up. Hierdoor kunnen eventuele problemen vroeger opgespoord worden, kunnen we samen de vaccinaties overlopen, ontworming in orde brengen en zoveel meer.

- Ben je een roker? Dan vaart ook je huisdier erbij als je dit jaar gaat stoppen met roken.

- Niets is beter dan samen met je huisdier te ontstressen. Maak samen een wandeling, speel; knuffel, aai,...Een huisdier geeft je de rust waarnaar je op zoek bent en hij/zij geniet van de extra aandacht. Als dat geen win-winsituatie is?!

- Zit je dier thuis in een kooi? Bedenk dan eens hoe je de huisvesting kunt optimaliseren. Knutsel wat speelgoed in elkaar voor je vogel of konijn. Geef je cavia's een extra schuilplaats, vervang de lampen bij je reptiel (de klassieke UV - lampen zouden om de 6 maanden vervangen moeten worden),...

Wij wensen jou en je huisdier in ieder geval een fantastisch en bovenal gezond jaar!