December 2018

December - een huisdier is geen kerstcadeau


5 redenen waarom een huisdier geen goed kerstcadeau is.


1. Kinderen een huisdier cadeau doen is mama en/of papa opzadelen met een boel extra werk waar ze vaak niet om gevraagd hebben.

Asielen zitten overvol met dakloze dieren, vele van hen een voormalig "huisdier" - alleen maar omdat een kind zijn of haar interesse verloor nadat het schattige kitten iets minder schattig werd. Honden hebben iedere dag beweging nodig en er kruipt veel tijd in het trainen en het zindelijk maken van een puppy. Ook het schoonmaken van konijnenhokken is een tijdrovende en niet zo leuke taak. Kinderen zijn niet volwassen genoeg om deze verantwoordelijkheid te dragen!

2. Veel mensen willen niet echt een dier onder de kerstboom.

Heeft de persoon interesse getoond in het adopteren van een dier? Wat voor soort dier zou goed bij hen passen? Een welgemanierde volwassen hond of een wat oudere schootkat is vaak een betere keuze dan een puppy of kitten met veel energie. Als een familie besluit een dier te adopteren of aan te kopen zou iedereen uit dat gezin best samen eens een bezoekje aan de dierenarts of het lokale asiel brengen alvorens een dier te kiezen. Een weloverwogen keuze kan je immers enkel maken na het inwinnen van voldoende correcte informatie.

3. Je geeft vaak toch een "vergiftigd" geschenk.

Heeft de persoon de ruimte, tijd en het geld om voor een dier te zorgen? Het zorgen voor een dierenvriend vereist een levenslange toezegging, die tot wel 20 jaar (of langer bij bijvoorbeeld papegaaien en schildpadden) kan duren. Kosten kunnen oplopen, niet alleen door de aankoop van voeding en mandjes of hokken maar ook door bezoekjes aan de dierenarts voor oa. inentingen en ontwormingsproducten of spoedverzorging wanneer een hond een sok inslikt of de kat een paar happen uit de giftige kamerplant neemt. Is de ontvanger iemand die het druk heeft? Zo ja, dan is een reguliere oppas en/of honden-uitlaatservice/poezen of hondenhotel misschien ook noodzakelijk.

4. Je hebt geen kristallen bol

Niemand weet wat de toekomst brengt. Heb je nagedacht over voorzienbare veranderingen in het leven van diegene die je een huisdier cadeau geeft die de zorg voor een dier bezwaren? Is er een verhuis gepland? Op kot volgend jaar? Of naar een seniorenflat? En wat dacht je van de onvoorzienbare problemen? Sommige mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze allergisch zijn voor bepaalde dieren tot het dier al door hen verzorgd wordt.

5. Er is maar één veilige manier om een dier cadeau te doen.

Als je iemand kent die heel graag een gezelschapsdier wil en die klaar is voor de verantwoordelijkheid, waarom geef je diegene dan niet een cadeaubon voor de adoptiekosten bij een lokaal asiel? Of koop een voedselbak en wat speeltjes samen met een boek vol informatie over het betreffende huisdier om onder de kerstboom te leggen. Na de feestdagen kunnen jullie allemaal samen naar het asiel gaan om een dier uit te kiezen of langs de dierenarts gaan om samen te bespreken welk dier de beste optie zou zijn om als trouwe vriend in huis te halen.