november 2018

November - Vergiftiging


Het kan geen kwaad dat honden meehelpen de vaat proper te houden. Die tafelrestjes die af en toe eens onder tafel verdwijnen, dat zien we wel door de vingers. Maar welke stoffen zijn wél giftig voor honden, katten, en andere huisdieren? We overlopen graag met jullie de belangrijkste zaken om te onthouden en geven je graag advies wat te doen en wanneer te bellen bij vermoeden van vergiftiging.


Voeding

- Chocolade: Chocolade is giftig voor alle huisdieren. Zij kunnen het actief bestanddeel theobromine namelijk niet (of onvoldoende) afbreken. Mogelijke verschijnselen bij een chocoladevergiftiging zijn braken, diarree, veel drinken en plassen, overdreven opwinding en spiertrillingen. In ernstige gevallen kan dit ook leiden tot hartkloppingen, epileptische aanvallen en uiteindelijk coma. Hoeveel chocolade dodelijk is, is uiteraard afhankelijk van de grootte van het dier en de soort chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger (witte chocolade is dus eigenlijk niet giftig, maar wel nog ongezond).

             Heeft je dier chocolade opgegeten? Twijfel dan niet, maar bel ons meteen op.


- Druiven/rozijnen: Druiven (en afgeleide producten) zijn zeer toxisch voor de nieren bij katten, honden en fretten. De klachten beginnen subtiel met braken, diarree, veel drinken en plassen, maar kunnen snel erger worden met sloomheid, slapte, dronken gang en mogelijks nierfalen tot gevolg. Slechts enkele druiven kunnen al een verschrikkelijk gevolg hebben voor je dier.

            Het eten van meerdere druiven of rozijnen kan dus echt een spoedgeval zijn.


- Melkproducten: Melkproducten zijn uiteraard niet écht giftig voor honden of katten, maar mogen toch niet onderschat worden. Het verteringsstelsel van onze viervoeters is namelijk niet gemaakt om op latere leeftijd nog een grote hoeveelheid lactose te verwerken. Dit kan aanleiding geven tot diarree.

               Melk drinken is uiteraard géén spoedgeval.


- Ajuin/look/prei/...: Alle ajuinachtige groenten zijn giftig voor onze dieren. Deze planten worden namelijk afgebroken tot oxidanten die de rode bloedcellen sterk kunnen beschadigen. Dit is op zijn beurt zeer schadelijk voor hart en nieren. De hoeveelheid die giftig is, verschilt tussen hond en kat, maar gaat over slechts enkele grammen/kg. Symptomen van een vergiftiging zijn vaak pas na enkele dagen zichtbaar en starten heel algemeen (sufheid, minder eten, diarree), maar kunnen snel aanleiding geven tot ergere ziektebeelden (bloed in de urine, geelzucht,...).

                Ernstige vergiftigingen kunnen een bloedtransfusie vereisen. Niet twijfelen en bellen is de boodschap!


Planten

- Lelies: De gehele plant (inclusief het water waar hij in staat!) is sterk giftig voor katten (NIET voor honden). Katten die in contact komen met een lelie kunnen acuut nierfalen ontwikkelen met braken, veel speekselen, neurologische problemen en mogelijks de dood tot gevolg.

                      Vermijd lelies ten allen tijde indien je katten hebt!


Omgeving

- Wilde planten: Verschillende kamerplanten of wilde planten zijn mogelijks giftig voor huisdieren. De lijst is uiteraard zeer lang. Bij twijfel kun je hiervoor terecht op volgende website: https://www.dierenambulance-amsterdam.nl/dieren/gifwijzer/


- Slakken: Het eten van slakken op zich kan aanleiding geven tot braken en diarree. Wat echter niet onderschat mag worden is de overdracht van longwormen. Slakken kunnen namelijk eieren van longwormen overdragen. Je kat of hond moet hiervoor zelfs geen slakken opeten, de eieren worden namelijk ook overgedragen via het slijm van slakken.

                 Tijdig ontwormen is de boodschap! Zit je met veel slakken thuis, twijfel dan niet om ons hierover aan te spreken.

 - Antivries: Het actief bestanddeel van antivries is ethyleenglycol. Dit en de afbraakproducten hiervan zijn sterk toxisch voor dieren. Een half lepeltje kan reeds dodelijk zijn (uiteraard afhankelijk van de grootte van je kat of hond). Antivries smaakt lekker zoet voor dieren waardoor er voorzichtig mee omgesprongen moet worden. De voornaamste tekenen van een intoxicatie zijn braken, veel drinken en plassen en neurologische klachten.

               Indien je er snel bij bent, kunnen we je dier nog laten braken, anders is infuustherapie noodzakelijk.         

Muizen - en rattenvergif

Het lijkt ons logisch dat dit giftig is voor huisdieren, maar we zien deze vergiftiging toch het meest. Let dus enorm goed op dat je deze blauw-groene bolletjes ten allen tijde van je huisdier weghoudt. Deze producten gaan namelijk de stolling van het bloed tegen door vitamine K op te gebruiken. De eerste symptomen duren dan ook meestal een paar dagen en worden veruiterlijkt door bloedingen (bloed plassen, bloed ophoesten, bloedneus,...). Meestal zijn het echter inwendige bloedingen en minder uitwendig zichtbare bloedingen. Dit benadrukt de noodzaak nogmaals om tijdig in te grijpen.

               Heeft je dier rattenvergif gegeten? Bel ons dan meteen! Zo kunnen we je dier nog laten braken en eventueel vitamine K bijgeven. Neem, indien mogelijk, ook de verpakking van het vergif mee. Er zit namelijk een groot verschil tussen producten van de eerste generatie en die van de tweede generatie.


Humane medicatie

De meeste humane medicatie is NIET geschikt om aan je hond of kat te geven. De meest bekende boosdoeners zijn pijnstillers. Aspirine, ibuprofen, paracetamol, maar ook andere pijnstillers zijn absoluut niet geschikt voor het metabolisme van je hond, kat of ander huisdier. In het beste geval veroorzaken ze 'enkel' een maagzweer, maar erger kan zeker. Ook immodium of motilium zijn vaak genoemd, maar totaal ongeschikt om aan je huisdier te geven. Een vaak voorkomend, maar minder schadelijk geneesmiddel is de pil...Probeer deze toch buiten bereik te houden.

              Heeft je hond of kat per ongeluk (of bewust) humane medicatie opgegeten? Twijfel dan niet om ons te contacteren. Enkel door tijdig te reageren, kunnen we erger voorkomen.


Medicatie voor dieren

Ook bepaalde medicatie voor dieren kan giftig zijn wanneer fout gebruikt. Voornamelijk vlooienproducten zijn hierbij van belang. Pipetten voor de hond tegen vlooien en teken kunnen dodelijk zijn voor katten! Zij vertonen vrij snel nadien symptomen als kwijlen en neurologische klachten.

                Heb je per ongeluk toch eentje opgedaan, spoel je kat dan meteen af om zoveel mogelijk te verwijderen en bel ons zo snel mogelijk op.


Belangrijkste vergiftigingen bij vogels

Buiten bovengenoemde giftige stoffen, zijn er bij vogels nog enkele andere zeer specifieke zaken om rekening mee te houden.

- Avocado: Zowel de pit als het vlees van avocado's bevatten persine, dat mogelijks dodelijk is voor vogels. Niet alle avocado's blijken even giftig te zijn, maar het is algemeen aan te raden om dit volledig te vermijden.


-Teflon: Teflon is een anti-aanbaklaag die teruggevonden kan worden op bepaalde pannen en wafelijzers, als coating van de oven, bij gourmet - en fonduetoestellen, ...Wanneer deze materialen langdurig oververhit worden, komen er giftige gassen vrij. Deze zorgen voor acute ademhalingsproblemen en zenuwproblemen met mogelijke sterfte tot gevolg.

             Vermijden is de boodschap, want door de unieke anatomie van de vogel, is genezen hiervan bijna onmogelijk. Plaats je vogel dan ook nooit in de keuken wanneer je aan het koken bent.

- Zware metalen: Lood, ijzer, zink, ... Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zware metalen die giftig zijn voor vogels. Deze stoffen zijn terug te vinden in bepaalde verf, op de spaken van een nieuwe kooi, op nieuw speelgoed, enzovoort. Bij opname hiervan vertonen de vogels zenuwsymptomen.

                Bij twijfel kan je ons best contacteren voor verder onderzoek.