Juli 2018

Juli - opletten voor de hitte


Eindelijk tijd voor de zomer! Een tijd om te genieten van dat goede rapport, op vakantie te vertrekken en hopelijk ook te genieten van het goede weer. Op dat vlak zijn we de zomer al goed gestart en kan iedereen wel wat verfrissing gebruiken. Niet alleen mensen moeten opletten in deze hitte, ook onze huisdieren hebben hier last van. Oververhitting kan dan ook levensgevaarlijk zijn, daarom geven wij je graag enkele tips om jullie dieren door deze warme dagen te helpen.


Honden:

Een belangrijk nadeel voor honden is dat ze amper kunnen zweten. Ze hebben namelijk enkel zweetklieren op hun voetzolen. Om alle overtollige warmte kwijt te raken, hijgen ze. Een van de simpelste manieren om je hond af te koelen is door hem/haar te laten zwemmen. Heel veel honden doen dit met plezier. Zorg daarnaast voor voldoende schaduw en vers drinkwater.

Op dagen dat het écht warm is, zijn wandelingen niet nodig! Honden met een hartprobleem zijn extra gevoelig voor deze hitte. Houd hen dus extra in de gaten. Mocht je merken dat je hond oververhit raakt, maak dan de voetzolen nat en leg hem/haar op een vochtige handdoek.

LET OP: LAAT JE HOND NOOIT ACHTER IN DE WAGEN! De temperatuur loopt er enorm snel op en zelfs een open raam is dan niet voldoende om uitdroging te voorkomen.

Heeft je hond een dunne vacht? Dan kan hij of zij ook verbranden. Je kan ze insmeren met een speciale zonnecrème. Deze kan je bekomen op onze praktijk.

Katten:

Een kat is geen kleine hond. Katten gaan veel makkelijker zelf de beste plekjes zoeken in huis om af te koelen. Zorg er dus voor dat ze zeker binnen kunnen op de warmste momenten van de dag en voorzie voldoende drinkwater.

Konijnen:

Konijnen zijn enorm gevoelig voor oververhitting! Zorg er dus zeker voor dat hun hok niet in de volle zon staat en voorzie extra mogelijkheden om af te koelen. Vul enkele flessen met water en plaats deze een nachtje in de diepvries. Wikkel ze nadien in een handdoek en leg ze zo in hun hok. Hierdoor kunnen ze er lekker tegenaan gaan liggen om af te koelen, zonder dat ze zich kunnen kwetsen. Ook hier weer is drinkwater een must!

LET OP: Ook andere knaagdieren zijn gevoelig aan dit warme weer (chinchilla's als beste voorbeeld)! Neem deze dan ook tijdig binnen als de temperatuur buiten té hoog oploopt.

Vogels:

Neem je je vogel graag eens mee naar buiten? Doe dit dan niet tijdens het warmste moment van de dag. Als je ze met hun kooi buiten zet, zet ze dan ook nooit in de volle zon.

Neemt je vogel graag een bad? Dan kun je dit ook gerust buiten doen.

Reptielen:

Bij reptielen is de zorg soortafhankelijk. Zo zijn er voldoende landschildpadden (of waterschildpadden) en hagedissen die genieten van dit lekker warme weer maar zijn er ook soorten die dit absoluut niet verdragen. Onze raad is dan ook om de de dieren nooit op het warmste moment mee naar buiten te nemen en ze steeds van voldoende drinkwater te voorzien. Sommige mag je gerust ook een badje geven.


Tenslotte is het belangrijk om oververhitting te herkennen. Als je dier heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten en duidelijk suf is, kun je best actie ondernemen.

Breng je dier zo snel mogelijk naar een koele plek, zorg voor voldoende drinkwater en verfris je dier (bv door hem/haar op een vochtige handdoek te leggen). Maak je dier nooit nat met ijskoud water en contacteer ons tijdig wanneer je ongerust bent.