November

November - Maak tijdig werk van vuurwerkangst


Elk jaar is het een weerkerend probleem in december...vuurwerk. Wat voor ons een feest is, is voor sommige huisdieren een stuk minder leuk. Zij ervaren al die knallen en kleuren helemaal anders dan wij. Aan vuurwerkangst kan gewerkt worden, maar daar dien je tijdig mee te beginnen.

Geluidstraining, waarbij je huisdier gecontroleerd blootgesteld wordt aan harde geluiden, kan de angst van je huisdier wegnemen. Onjuist gebruik hiervan kan echter een omgekeerd effect hebben. Contacteer ons of een gedragsdeskundige dan ook zeker wanneer je met twijfels zit of vragen hebt. Wil je zelf aan de slag? Surf dan naar: http://www.myhappypet.nl/articles/goed-in-hun-vel/is-je-huisdier-bang-voor-vuurwerk-geluidstraining-helpt

Naast deze training, vind je hieronder nog enkele tips om ervoor te zorgen dat deze eindejaarsperiode een feest wordt voor iedereen.

1) Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats.

Dit is een plekje waar je hond of kat beschermd is tegen harde geluiden en waar ze zich veilig kunnen verstoppen als ze angstig zijn.

2) Controleer de chipgegevens van je huisdier.

Mocht je huisdier in een paniekreactie toch van huis weglopen, dan is er nog een grote kans dat deze veilig en wel thuis teruggebracht kan worden. Dit kan uiteraard enkel als de hulpdiensten over de correcte gegevens beschikken. Zorg er dus voor dat je de gegevens steeds up-to-date houdt. Voor meer informatie hierover kun je op onze "links" pagina terecht.

3) Laat je kat de dag van het vuurwerk niet buiten en laat de hond aangelijnd op het meest rustige moment van de dag uit.

Zorg ervoor dat je kat(ten) tijdig binnen zijn zodat ze zeker voor de start van het vuurwerk veilig binnen zitten. Honden kun je wel nog mee buiten nemen voor een wandeling maar houd ook hen steeds aangelijnd zodat ze niet kunnen weglopen mocht er toch een pijl net wat vroeger afgestoken worden.

4) Sluit alle ramen, deuren, rol- en kattenluiken. Sluit de gordijnen en zet de TV of stereo zachtjes aan.

Dit zorgt ervoor dat het vuurwerk zo ver mogelijk van je kat of hond vandaan blijft en de TV of stereo kan het geluid van het vuurwerk wat verdoezelen en steun geven aan je huisdier.

5) Probeer je huisdier met een speeltje of snoepje af te leiden als hij angstig is.

Ben je toch thuis tijdens het vuurwerk? Zorg dan dat je zelf rustig blijft en je huisdier steunt zonder echt overdreven veel aandacht te geven. Dit kan namelijk het angstig gedrag net versterken. Dwing je huisdier nooit in angstige situaties maar probeer wat afleiding te voorzien.

6) Straf je hond en kat NOOIT voor hun angstig gedrag tijdens vuurwerk. Dit zal hen alleen maar meer stresseren.

Zoals steeds zijn wij voorstander van 'positive reënforcement' waarbij goed gedrag beloond wordt en slecht gedrag genegeerd.

7) Volg eventueel een training bij een gedragsdeskundige.

Mochten al deze tips niet helpen, overweeg dan zeker om tijdig deskundige hulp te zoeken en volg eventueel wat trainingssessie's bij een gedragsdeskundige. Deze kan je bijsturen waar nodig en meteen de hond of kat meer op zijn gemak doen voelen. Deze hulp heeft uiteraard ook tijd nodig, dus start hier ook tijdig mee.

8) Blijkt gedragstraining niet voldoende, dan is bijkomend medische hulp soms noodzakelijk.

Ga niet zelf aan de slag met medicijnen maar raadpleeg eerst een dierenarts van onze praktijk.

Veel succes en laat ons alvast de eerste zijn om je een fantastisch eindejaar te wensen!


Dennis