Oktober

Oktober - Mijn katje speelde met een slak, mijn hond at er eentje op. Is dat gevaarlijk?


In België komen twee soorten slakken voor, zijnde de huisjesslakken en de naaktslakken. Deze kunnen we heel het jaar rond terugvinden, behalve in de winter wanneer ze zich verschuilen voor de kou. 

Naast het feit dat deze dieren onze bloemen soms als hun eten bezien en ons opzadelen met heel irritante slijmsporen overal, zijn naaktslakken en huisjesslakken ook de overdragers van longwormen bij honden en katten. Door het opeten van slakken of het in contact komen met hun slijm, kunnen onze huiskameraden zich besmetten met deze vervelende parasiet.

Deze parasiet veroorzaakt geen ziekte bij mensen maar kan bij honden en katten erg vervelende gevolgen hebben. Hoesten, niezen, neusloop, moeilijk ademhalen, koorts, lusteloosheid, verhoogde bloedingsneiging zijn allemaal tekenen van infectie. In het ergste geval kan zelfs sterfte voorkomen.

Gewoon door aan slakken of aan hun slijmspoor te likken kan al een besmetting opgelopen worden. Waakzaam zijn is dus de boodschap! Laat je echter niet verleiden om slakken in je tuin te gaan bestrijden met gif, want ook voor kat en hond is slakkenvergif dodelijk.

Regelmatig en degelijk ontwormen is dus zeker geen overbodige luxe. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Vind je in jouw omgeving veel slakken terug of maak je je ongerust, vraag dan zeker raad aan ons team om een degelijk schema op te stellen, de "gewone" ontwormingsschema's voldoen immers enkel om lintwormen en ronde wormen tegen te gaan.

Karin