Juni

Juni - Icare 2017


Vrijdag 24 maart: Eindelijk!

Vrijdagnamiddag was het dan zover. Henk en ik vertrokken richting Venetië naar het Icare congres. Dit is zowat het grootste congres over bijzondere dieren in heel Europa en is dan ook een absolute prioriteit voor iedereen die zich wil toeleggen op alle bijzondere dieren. Deze bijscholing vindt elke twee jaar plaats en wordt altijd met stip in onze kalender gezet.

Zaterdag 25 maart: Terug naar de schoolbanken.

Zaterdagochtend vroeg uit de veren want om 8u werden we al op de universiteit van Legnano verwacht om ons aan te melden. De eerste dag is gevuld met masterclasses. Dit zijn uitgebreide lessen waarbij ze over één specifiek onderwerp bij de basis beginnen maar doorgaan tot een heel gedetailleerd niveau, telkens met oog voor alle laatste nieuwe kennis binnen dit onderwerp. Mijn dag werd volledig gevuld met reptielen. 's Morgens les over de voortplanting en reproductieve chirurgie gevolgd door een zeer gedetailleerde les over de lever van reptielen. In de namiddag dan begonnen met managment van schildpadden om te eindigen met een interessante les over de nieren van reptielen. Henk koos voor wat meer diversiteit en startte met een les over spoed bij vogels, gevolgd door enkele lessen over kopchirurgie bij konijnen om te eindigen met hartproblemen bij knaagdieren en fretten. Al bij al een zware maar enorm leerrijke dag dus.

Zondag 26 maart: Tijd om de handen uit de mouwen te steken...

Ook zondagochtend konden we op tijd uit bed want er stonden practica op de agenda. Hierbij konden we eindelijk zelf aan de slag, de beste manier om bij te leren! Mijn dag stond volledig in het thema van de medische beeldvorming, meer bepaald de echografie. In de voormiddag kon ik 4u aan de slag met allerlei reptielen. Hierbij heb ik mogen oefenen (en les gekregen) op slangen, hagedissen en schildpadden. In de namiddag was het de beurt aan de knaagdieren en kleine zoogdieren. Hiervoor hadden we konijnen en fretten ter beschikking. Voor Henk stond er een zeer zware dag op het programma. Hij koos namelijk voor kopchirurgie bij het konijn. Zo heeft hij maar liefst 16 (!) chirurgische ingrepen kunnen oefenen en perfectioneren. Een heel zware dag dus maar absoluut een waar we enorm veel uit opgestoken hebben!

Maandag (27) - woensdag (29) maart: Het eigenlijke congres.

Na een korte verplaatsing van Legnano naar Venetië was het dan tijd voor het eigenlijke congres. Hierbij werden de dagen opgevuld met presentaties over de laatste nieuwe onderzoeken. Sprekers hebben hierbij telkens 12 minuten de tijd om alles te presenteren. Er waren 4 zalen voorzien, telkens voor een andere doelgroep: reptielen, vogels, kleine zoogdieren en wildlife. Door de korte tijdsduur van elke presentatie is dit toch uitputtend en heb je op het einde van de dag heel wat nieuwe kennis te verwerken. Naast de presentaties was er ook een beurs aanwezig waar Henk en ikzelf met vertegenwoordigers van allerlei medische bedrijven konden spreken om zo steeds het beste materiaal/medicatie beschikbaar te hebben.

Zoals jullie hebben kunnen lezen waren het een zeer uitputtende 5 dagen. Desalniettemin zijn Henk en ikzelf nu helemaal klaar om al jullie bijzondere dieren van de beste zorgen te kunnen voorzien! We kunnen niet wachten om al onze opgedane kennis aan te wenden (hopelijk voor jullie uiteraard toch niet té snel). Naast het Icare congres volgen al onze collega's binnen de praktijk geregeld bijscholingen om steeds de beste zorg te kunnen garanderen. Tenslotte is de praktijk ook lid van tal van verenigingen en werkgroepen om altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en om opgedane kennis te delen.


Dennis