September 2021

September - importeren van dieren


De vakantieperiode loopt ten einde. Wij hopen dat jullie ervan genoten hebben. Nu de autovakanties meer in trek zijn, reizen vele huisdieren samen met hun baasjes naar de zon of de bergen om te genieten van die welverdiende rust. Na zo'n vakantie merken wij eveneens dat er meer dieren vanuit het buitenland meegebracht worden en bij ons op de praktijk aangeboden worden. Daarnaast komt het meer en meer voor dat honden vanuit het buitenland geadopteerd worden. Maar wisten jullie dat reizen met een huisdier of de import ervan aan heel wat wetgeving onderworpen is?

Neem je een huisdier mee of adopteer je een dier naar of vanuit het buitenland, houd dan rekening met volgende wettelijke verplichtingen:

- Het dier dient geïdentificeerd te zijn door middel van een microchip.

- Het dier dient in het bezit te zijn van een EU-paspoort.

- Het dier dient gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid. Dit vaccin mag ten vroegste gegeven worden wanneer de hond, kat of fret 12 weken oud is. Nadien moet er nog 3 weken gewacht worden voordat het dier de grens over mag.

Je las het al, deze wetgeving is van toepassing op het vervoer van honden, katten en fretten. Enkele landen binnen de EU leggen bijkomende maatregelen op. Wanneer je huisdier van buiten de Europese Unie komt, dienen er vaak nog bijkomende documenten, onderzoeken en testen in orde gebracht te worden. Win de correcte informatie in de ambassade van het betreffende land en ga ruim op voorhand aan de slag.

Meer hierover kan je nalezen op de website van de FOD volksgezondheid: KLIK HIER

Wanneer deze wetgeving niet nageleefd wordt en er een risico bestaat op de import van hondsdolheid, zijn dierenartsen wettelijk verplicht om hiervan melding te maken bij de overheid.

Zit je toch nog met enkele vragen, twijfel dan zeker niet om ons hierover te contacteren. Wij helpen je met plezier verder.