Mei 2021

Mei - Ideale voeding voor ... reptielen


Voor deze laatste maand in het thema van voeding voor bijzondere huisdieren, focussen we op reptielen. De ideale voeding voor baardagamen, landschildpadden en waterschildpadden zal aan bod komen.

Vermits de reptielen een zeer diverse groep zijn, is het niet mogelijk om een uniform advies over voeding te geven. Elke soort stelt immers eigen vereisten voor een optimaal dieet. Heb jij een soort die hier niet aan bod komt, twijfel dan niet om ons hierover aan te spreken zodat we samen een geschikt voedingsplan kunnen opstellen.

Alvorens we wat dieper ingaan op de ideale voeding voor baardagamen en schildpadden, zou ik graag 2 cruciale zaken overlopen welke belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling van je reptiel. De meeste reptielen eten insecten en/of groenvoer. Hierbij is calcium vaak in te lage concentraties aanwezig. Calcium dient dus gesupplementeerd te worden. Dit kan met behulp van een poeder dat over de insecten of groenten gestrooid wordt. Calcium zorgt ervoor dat de botten stevig worden en mooi uitgroeien. Tekorten hieraan kunnen misvormingen en vroegtijdige sterfte geven. Naast supplementatie van calcium is ook de voorziening van UV-licht van cruciaal belang voor een gezonde groei. UV-licht zorgt er namelijk voor dat het aangeboden calcium opgenomen kan worden. Tekorten in een van beide kan dus alsnog leiden tot problemen. Ook hier weer is het type verlichting en de frequentie van calciumsupplementatie afhankelijk van de soort reptiel die je hebt.

Baardagamen

De baardagaam is al meteen een heel interessant reptiel qua voedingspatroon. Baardagamen zijn namelijk omnivore dieren bij wie de voeding dient aangepast te worden naargelang hun leeftijd. Zo zijn jonge dieren voornamelijk insecteneters en moet de nadruk liggen op een combinatie van krekels, sprinkhanen, meelwormen, calciumlarven, ... Maar bied ze gerust ook al wat groenvoer aan zodat ze dit leren eten. Op look, ui en avocado na, mogen ze alle groenten krijgen die wij ook eten. Onkruid, kruiden en eetbare planten (denk bijvoorbeeld aan Golliwoog) horen hier ook bij. Je hoeft deze groenten niet in kleine stukjes te snijden. Zo gebruiken ze hun tanden en kan tandplak vermeden worden. Fruit aanbieden mag, maar beschouw dit als een extraatje. Er zijn ook commerciële pellets beschikbaar die je als aanvulling op het dieet mag aanbieden. Vanaf de leeftijd van 1.5 jaar mag je hun dieet langzaam overschakelen naar groenvoer met insecten als aanvulling. Overdrijf niet met het geven van wasmotlarven. Je baardagaam lust deze witte wormen graag maar ze zijn zéér vetrijk en te belastend voor de lever.

Landschildpadden

We beseffen dat er erg veel soorten landschildpadden zijn, die telkens hun eigen eisen stellen aan hun dieet. Het is dus niet mogelijk één samenvatting te geven voor al deze dieren. Hier ligt de focus op de meest voorkomende soorten, de Griekse landschildpad en de Russische vierteen. Beide soorten zijn schildpadden die in ons klimaat buiten gehuisvest kunnen worden en een winterslaap houden.

Het zijn herbivoren. Hun dieet bestaat enkel uit plantaardig materiaal. Het zijn echter ook opportunisten. Dat wil zeggen dat, wanneer ze een regenworm tegenkomen, ze deze wel zullen opeten hoewel hun lichaam geen nood heeft aan deze hoge concentraties eiwitten. Vermits beide soorten vaak buiten gehuisvest worden, bestaat het grootste deel van hun dieet vaak uit gras en onkruid. Daarnaast mag je ze ook allerhande groenvoer geven met weer dezelfde uitzonderingen: look, ui en avocado. Ook hier zijn er commerciële pellets beschikbaar, welke een absolute aanrader zijn. Deze zijn namelijk uitgebalanceerd en bevatten veel vezels. Kattenbrokjes daarentegen zijn veel te eiwitrijk en hebben een slechte invloed op de nieren.

Waterschildpadden

Ook bij de waterschildpadden zijn er ontzettend veel verschillende soorten met elk hun eigen noden. We halen hier graag de meest voorkomende fout aan en geven daarnaast een goede basis voor de voeding mee.

Waterschildpadden zijn over het algemeen vaak carnivoren die ook af en toe wat groenvoer lusten. In de praktijk zien we veel te vaak dat deze dieren hun voeding hoofdzakelijk uit gedroogde garnalen bestaat. Deze bevat echter niet voldoende vitamine A en leidt dan ook vaak tot problemen. Je mag gedroogde garnalen wel als aanvulling op een goede basisvoeding geven aan je waterschildpad. Er bestaan commerciële, zeer kwalitatieve pellets die even makkelijk te geven zijn als de gedroogde garnalen maar wél een volwaardige samenstelling hebben. Daarnaast is het zeker aan te raden om je schildpad met verse voeding bij te voederen. Denk daarbij aan kippenlever, kippenhartjes, kippenmagen, ... Let op, ook hier is het geven van kattenbrokjes uit den boze! Ook wat groenvoer mag af en toe, al zijn de meeste waterschildpadden daar niet zo happig op. Je kan hiervoor ook enkele waterplanten in hun aquarium plaatsen zodat ze daarvan kunnen knabbelen. Waterschildpadden hebben een zeer traag metabolisme. Dit maakt dat je een volwassen schildpad niet noodzakelijk dagelijks moet voederen. Spaarzaam zijn is dus de boodschap.